Minden eddiginél nagyobb, 160 millió dollár értékű kötött segély-hitelprogramot indít Magyarország Laoszban - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, miután laoszi kollégájával tárgyalt.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón kiemelte: a program három területet érint, az élelmiszerbiztonsági rendszert, a vízgazdálkodást és az informatikát. A program keretében magyar cégek folytathatják vágóhidak és feldolgozóüzemek építését Laoszban, részt vehetnek a főváros, Vientián szennyvízhálózatának felújításában, ipari parkok vízellátórendszereinek kiépítésében, valamint az elektronikus személyi igazolványok rendszerének kialakításában - magyarázta.

külügyminiszter felidézte: korábban már két hasonló, sikeres programot indítottak Laoszban. 2009-ben 8,6 millió dollár (2,37 milliárd forint) értékben magyar cégek építettek mezőgazdasági farmokat az ázsiai országban, a tavaly indult programban pedig 30 millió dollár értékben magyar vállalatok az élelmiszerbiztonsági rendszer modernizálásában vettek részt. Ezek a kezdeményezések hozzájárulnak Laosz gazdasági fejlődéséhez, a cégeknek pedig jó lehetőséget jelentenek, hogy eredményesen szerepelhessenek külső piacokon - mondta.

A mostani program indokaként említette, hogy Laosz lakosságának nagy része vidéken, mezőgazdaságból él, az országnak gazdag víztartalékai vannak és a magyar vállalatok szerepvállalását eddig is elégedettség övezete.

Szijjártó Péter további jelentős együttműködési területnek nevezte az oktatást. Azt mondta: több, jelenleg Laoszban fontos pozíciót betöltő egykori hallgató tanult Magyarországon, ami jól mutatja, hogy az ösztöndíjprogramok a legjobban megtérülő hosszú távú befektetések közé tartoznak. Az együttműködést folytatják, szeptembertől ötven laoszi diák tanulhat magyarországi felsőoktatási intézményben.

A miniszter arra is kitért, hogy Magyarország felelősséget visel a világban élő keresztény közösségekért, és Laoszban is él több tízezer keresztény. Üdvözölte, hogy Laosz az alkotmányában is lehetővé teszi a vallási sokszínűséget, és a társadalom komoly értékeként tekint a helyi keresztény közösségre.

Szaleumxay Kommaszit laoszi külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország és Laosz kapcsolata hosszú időre tekint vissza, és országa mindig megbízható barátként számíthatott Magyarországra a gazdasági együttműködésben és nemzetközi ügyekben is. Idén ünnepelik a diplomáciai kapcsolatok létesítésének 55. évfordulóját, és ezen időszak alatt sok eredményt értek el a kapcsolatépítésben - mondta.

A laoszi miniszter szintén az oktatást nevezte meg a kétoldalú együttműködés kiemelkedő területeként.