November 18-án Magyarország ünnepélyes keretek között átvette a World Robot Olympiad világverseny zászlóját Thaiföldtől. 2019-ben Magyarország lesz az első európai állam, amely megrendezheti a robotprogramozási világverseny döntőjét, amely mára globálisan az egyik legelismertebb diákversennyé nőtte ki magát.

A World Robot Olympiad 2018. évi Chiang Mai-i döntőjén Bus Szilveszter nagykövet gratulált Thaiföldnek a 63 országból 486 csapatot vonzó esemény sikeres megrendezéséért. Rámutatott arra, hogy Európának elemi érdeke kell, hogy legyen az ázsiai innovációs, fejlesztési központokkal való erősebb együttműködés. A nagykövet beszélt Magyarország innovációs eredményeiről és prioritásairól, fejlődésünk irányát azzal is szemléltetve, hogy exportunkban a high tech hozzáadott értéke az egyik legmagasabb Európában. Kiemelte, hogy fő célunk az, hogy termelési központból innovációs „hub”-bá váljunk.

A jövő évi világdöntőnek otthont adó Győr nem csak autóipari innovációs, hanem sport és oktatási központ is. Győrben a diákok bemutathatják a robotika területén megszerzett tudásukat és kreativitásukat az okos városok fejlesztése terén, amely a jövő évi verseny Magyarország által választott témája lesz.