A kapcsolatok rövid története

Diplomáciai kapcsolataink: 
- Laosszal 1962-ben létesítettünk diplomáciai kapcsolatot;

- Magyar nagykövetség Vientiane-ban 1975-1991 között működött, jelenleg bangkoki misszióvezetőnk képviseli hazánkat Laoszban;

- Önálló laoszi nagykövetség Budapesten 1987-1993 között működött, Laosz magyarországi képviseletét bécsi nagykövetük látja el;

- Az elmúlt években mindkét fél tiszteletbeli konzult jelölt egymás fővárosába: A Vientiane-i magyar tiszteletbeli konzulátus 2011 októbere óta működik, tiszteletbeli konzulunk Somsavath Khemsuliyajack asszony. Laosz magyarországi tiszteletbeli konzulja Dr. Váradi László, a Szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet nyugalmazott igazgatója, aki budapesti székhellyel 2014 márciusában kezdte meg tevékenységét;

- 2017-ben Budapesten kulturális rendezvénnyel, Vientiánban ünnepi fogadással ünnepeltük meg a diplomáciai kapcsolatok felvételének 55. évfordulóját.


Politikai kapcsolataink:

Legmagasabb szintű kapcsolatok, kormányközi kapcsolatok:

- Laoszi kormányfő először 1976-ban tett hivatalos látogatást hazánkban, míg magyar államfő 1984-ben tárgyalt Laoszban. 

- Phongsavath Boupha első külügyminiszter-helyettes 2009 májusában tárgyalt Budapesten, míg Thongloun Sisoulith külügyminiszter (egyben miniszterelnök-helyettes) 2011. június 8-án, az ASEM (Asia-Europe Meeting) Külügyminiszteri Értekezletét követően tett hivatalos látogatást Budapesten. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium Parlamenti Államtitkára 2011 októberében avatta fel tiszteletbeli konzulátusunkat Vientiane-ban.
- A 2012. évi 9. ASEM (Asia-Europe Meeting) Csúcstalálkozón Laoszban a magyar kormányfőt Martonyi János külügyminiszter képviselte, aki megbeszélést folytatott Somsavat Lengsavad gazdasági ügyeket felügyelő laoszi miniszterelnök-helyettessel.
- 2013 novemberében a nem hivatalos magyarországi látogatáson tartózkodó Somsavat Lengsavad miniszterelnök-helyettes találkozott Szijjártó Péterrel, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkárával, majd Czerván György agrárgazdasági államtitkárral tárgyalt a mezőgazdasági együttműködés kérdéseiről. 
- A 2014. októberi, Milánóban rendezett ASEM 10 csúcstalálkozó margóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bilaterális tárgyalást folytatott laoszi partnerével. 
- Somsavat Lengsavad miniszterelnök-helyettes 2014 novemberében ismét Budapesten tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, ekkor a felek a gazdasági együttműködés fejlesztésének lehetőségeiről folytattak megbeszélést. Somsavat Lengsavadot fogadta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is. 

- Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és az általa vezetett delegáció 2016. június 6-7-én tett hivatalos látogatást az országban. A külgazdasági és külügyminiszter Vientiánban tárgyalásokat folytatott Saleumxay Kommasith külügyminiszterrel, valamint Khemmany Pholsena ipari és kereskedelmi miniszterrel. A minisztert udvariassági látogatáson fogadta Thongloun Sisoulith miniszterelnök és Pany Yathortou, a Nemzetgyűlés elnöke is. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Saleumxay Kommasith külügyminiszter aláírta az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Laoszi Oktatási Minisztérium közötti Oktatási Megállapodást, melynek keretében 2017 és 2019 között évente ötven laoszi hallgató részesül teljes körű magyar felsőoktatási ösztöndíjban. A fővárosi programot követően Szijjártó Péter Lien Thikeo mezőgazdasági és erdészeti miniszterrel együtt felavatta a magyar kötött segélyhitel program során magyar vállalatok által épített és felszerelt namszuangi húsüzemet, mely Laosz legkorszerűbb élelmiszeripari termelőegységeként kezdi meg működését.

- 2016 őszén több miniszteri szintű találkozóra is sor került. Október 14-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Saleumxay Kommasith külügyminiszter Bangkokban, az EU-ASEAN Miniszteri Találkozó margóján tekintették át kétoldalú kapcsolatainkat, majd október 27-én Lien Thikeo mezőgazdasági és erdészeti miniszter látogatott Magyarországra, ahol Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel tárgyalt. 

- A külügyminiszteri találkozók sora 2017-ben is folytatódott. Májusban Saleumxay Kommasith tett budapesti látogatást Szijjártó Péter meghívására, szeptemberben a felek New York-ban, az ENSZ Közgyűlésének margóján tárgyaltak, novemberben pedig Nay Pyi Daw-ban, az ASEM külügyminiszteri találkozójához kapcsolódóan folytattak megbeszélést.

- Szijjártó Péter 2018. október 19-én az ASEM 12. Csúcstalálkozó margóján folytatott kétoldalú megbeszélést laoszi partnerével, Brüsszelben.

- Orbán Viktor miniszterelnök úr meghívására 2019. március 11-12. között hivatalos látogatást tett Magyarországon Thongloun Sisoulith, a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság miniszterelnöke. A miniszterelnök díszebéden látta vendégül laoszi partnerét, akivel közös sajtótájékoztatót is tartott. A laoszi kormányfőt udvariassági látogatás keretében fogadta Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A látogatáshoz kapcsolódóan Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Saleumxay Kommasith külügyminiszter aláírták a Magyarország Kormánya és a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság Kormánya között a diplomata- és szolgálati útlevéllel rendelkező állampolgáraik vízummentességéről szóló megállapodást, valamint az Oktatási Együttműködési Programot Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság Oktatási és Sport Minisztériuma között a 2020., 2021. és 2022. évekre.

 

Parlamenti kapcsolatok: 

- 2008-ban magyar parlamenti delegáció látogatott Laoszba, melyet követően Pany Yatortu alelnök asszony (azóta a Nemzetgyűlés elnöke) 2010 októberében látogatott Budapestre. 2015 márciusában Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke által vezetett delegáció kereste fel a Nemzetgyűlést, 2015 novemberében Kövér László, az Országgyűlés elnöke tett hivatalos látogatást Laoszban.

- A Laoszi Nemzetgyűlés elnöke meghívására Dr. Kövér László, az Országgyűlés Elnöke vezetésével 2015. november 4-6. között tíztagú magyar delegáció látogatott a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaságba. Az Országgyűlés Elnöke tárgyalt laoszi partnerével, Pany Yathotu asszonnyal, a Nemzetgyűlés elnökével, valamint udvariassági látogatás keretében fogadta a delegációt Choummaly Sayasone elnök és Thongsing Thammavong miniszterelnök.

- Kövér László, az Országgyűlés elnöke meghívására Pany Yathotou, a laoszi Nemzetgyűlés elnöke 2018 szeptemberében tett hivatalos látogatást Budapesten, a vendéget Magyar Levente KKM miniszterhelyettes is fogadta.

- Jakab István, az Országgyűlés alelnöke 2019. január 20-23. között Laoszban tett munkalátogatást. Az alelnök magas szintű állami vezetői találkozókat bonyolított, mezőgazdasági témájú előadást tartott, valamint megtekintette a magyar-laoszi közös agrár-projekt eredményeként felépült és működő takarmányüzemet.

 


Szaktárcák közötti kapcsolatok:
- Az agrártárcák közötti együttműködés jegyében 2010 augusztusában Czerván György agrárgazdasági államtitkár látogatott Vientiane-ba. Phuang Parisak Pravoviengkham laoszi mezőgazdasági miniszterhelyettes 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben is Magyarországon tárgyalt a VM (FM) illetékeseivel. Botos Balázs, az NGM helyettes államtitkára 2011 áprilisában tárgyalt Laoszban, útjára üzleti delegáció is elkísérte.

- 2016. június 21-25. között kerül sor Tarlós István budapesti főpolgármester hivatalos látogatására, aki Sinlavong Khoutphaythoune, Vientián polgármesterének meghívására érkezik a laoszi fővárosba. A látogatás során írják alá a két főváros közötti Testvérvárosi Megállapodást.

Oktatási és társadalmi kapcsolatok:

- A magyar segítségnyújtás kiemelt jelentőségű területe az oktatás. Az évek során mintegy 300 laoszi diák tanult magyarországi egyetemeken, akik közül sokan az ország közigazgatásában felső- és középvezetőként dolgoznak. A Magyarországon végzettek aránya különösen magas a Mezőgazdasági és Erdőgazdálkodási, valamint a Külügyminisztériumban.
- 2008-ban, a FAO regionális központjának Budapestre költözésével 10 posztgraduális ösztöndíjat ajánlottunk fel laoszi hallgatóknak a mezőgazdaság, élelmiszeripar, biotechnológia területein, melynek keretében laoszi szakemberek érkeztek hazánkba szakmai továbbképzésre.
- A 2014 februárjában Vientiane-ban aláírt, a 2014-2016-os évekre szóló oktatási együttműködési munkaterv és a „Stipendium Hungaricum” ösztöndíjprogram keretében évente 15 ösztöndíjat biztosítunk Laosznak egyetemi képzésre és továbbképzésre. 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban egyaránt többszörös volt a túljelentkezés a meghirdetett 15 helyre. A 2016 júniusában aláírt Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Laoszi Oktatási Minisztérium közötti Oktatási Megállapodás értelmében 2017 és 2019 között évente immár ötven laoszi hallgató részesül teljes körű magyar felsőoktatási ösztöndíjban, 2019 és 2022 között ez a szám százra emelkedik.

 

A két főváros közötti partnervárosi kapcsolatok:

Tarlós István főpolgármester és delegációja Sinlavong Khoutphaythoune, Vientiane főpolgármestere meghívására 2016. június 21-24-én hivatalos látogatást tett Laoszban. Budapest főpolgármestere tárgyalásokat folytatott vendéglátójával, a laoszi főváros vezetőjével, találkozott Saleumxay Kommasith külügyminiszterrel és Lien Thikeo mezőgazdasági és erdészeti miniszterrel, valamint fogadta Thongloun Sisoulith miniszterelnök is.

Tarlós István és Sinlavong Khoutphaythoune partnervárosi megállapodást írt alá, amely a felek szándéka szerint megteremti az alapját a két főváros együttműködésének a városüzemeltetés, vízgazdálkodás, közlekedés-fejlesztés, hulladékfeldolgozás, turizmus és kultúra területein.

2017 tavaszán Sinlavong Khoutphaythoune, Vientiane főpolgármestere viszonozta a látogatást Budapesten.


Szerződéses kapcsolatok:
- Egészségügyi Együttműködési Megállapodás, 1976.

- Gazdasági- és Műszaki-tudományos Együttműködési Megállapodás, 1977.

- Kulturális és Tudományos Egyezmény, 1977.

- Vízummentességről (diplomata és szolgálati útlevelek) szóló megállapodás, 1982.

- Konzuli Egyezmény 1983.

- Egyezmény a szabaddevizás elszámolásról és a magánjogi szerződéseken alapuló árucseréről, 1991.

- A kormányadósság végleges rendezéséről szóló megállapodás, 2000.

- 8,6 millió USD értékű kötött segélyhitel keretmegállapodás, 2009.

- Külügyminisztériumok közötti együttműködési megállapodás, 2011.

- Oktatási Együttműködési Munkaterv a 2014-2016 évekre, 2014.

- 30 millió USD értékű kötött segélyhitel keretmegállapodás, 2016.

- Oktatási Megállapodás a 2017-19 évekre, 2016.

- 160 millió USD értékű kötött segélyhitel keretmegállapodás, 2017.

- Oktatási Megállapodás a 2020-22 évekre, 2019.

- Diplomata- és szolgálati útlevéllel rendelkező állampolgáraik vízummentességéről szóló megállapodás, 2019.