Thaiföld az ASEAN (Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetsége) integráció egyik meghatározó állama, regionális középhatalom; keleti nyitásunk egyik legperspektivikusabb célországa. 2018-ban a délkelet-ázsiai térségben a legjelentősebb kereskedelmi partnerünkké lépett elő. A Thaiföldre irányuló exportunk 2018-ban 44%-os növekedést mutatott. Kétoldalú kereskedelmi forgalmunk 20%-os növekedéssel 710 millió USD-t ért el.

2019 januárjában a thaiföldi Állategészségügyi Hatóság hivatalosan tájékoztatott arról, hogy a magyarországi baromfitermék export tekintetében alkalmazni fogja az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) regionalizációs elvét madárinfluenza esetén. Ez azt jelenti, hogy magyarországi madárinfluenza járvány kitörése esetén, a betegség által nem érintett megyékből folytatódhat a magyarországi baromfitermékek (liba-és kacsamáj) exportja Thaiföldre. 

Kétoldalú gazdasági együttműködés:

2004 júniusában új Gazdasági Együttműködési Megállapodást írtunk alá Thaifölddel, amelynek alapján a Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GVB) 2005. december 16-án, Bangkokban tartotta meg első ülését. 2015 szeptemberében megrendeztük a második ülésszakot Budapesten. A Magyar-Thaiföldi Gazdasági Vegyes Bizottság következő ülése várhatóan 2018-ban kerül megrendezésre Bangkokban.

A Földművelésügyi Minisztérium és a thaiföldi Mezőgazdasági és Szövetkezeti Minisztérium Mezőgazdasági Munkacsoportot működtet 2007 óta, rendszeres találkozókkal.

A Thaiföldi-Magyar Tudományos és Technológiai Vegyes Bizottság tagjai magyar részről a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), a thaiföldi fél képviseletében a Tudományos és Technológiai Minisztérium (MOST). 

Befektetések:

A Thai President Foods, mintegy 7 millió eurós tőkével bejegyzett thaiföldi instant tésztagyártó vállalat, esztergomi üzemében gyártja a MAMA tésztákat az európai piacra.

Magyar beruházók napelem-gyárat hoztak létre Chachoengsao tartományban, és nagy volumenű szállodai ipari befektetést valósítottak meg Samui szigetén.

 

A gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok további fejlesztésének kiemelt ágazatai:

  • Víztisztítás, környezetkímélő ipari megoldások
  • Agrárgazdaság, élelmiszeripar: prémium élelmiszerek, agrárinformatika, hatékonyságnövelő termelési technológiák.
  • Infokommunikációs technológia – turisztikai, autóipari szektornak, smart city, e-government megoldások, digitalizáció, automatizáció, robotika
  • Gyógyszeripari termékek, orvosi műszerek, fogászat, egészségügyi informatikai megoldások: Thaiföld jelentős egészségügyi turizmussal rendelkezik, mely folyamatos igényt támaszt a legmodernebb egészségügyi ellátásra.

 

Thaiföld gazdasága:

A regionális összehasonlításban alacsony, 2014. évi 0,9%-os növekedés azt jelezte, hogy Thaiföld gazdasága viszonylag lassan regenerálódott a 2013-as válságot követően (2013 októberétől folyamatos politikai tüntetések voltak, majd 2014 májusában katonai hatalomátvétel történt). A gazdaság 2015-ben 2,9%-kal, 2016-ban 3,3%-kal nőtt. A 2017. évi 3,9%-os növekedés jelezte, hogy Thaiföld gazdasági fejlődése újra beindult. 

Thaiföld gazdasága 2018-ban 4,1%-os növekedést mutatott. Az export 7,7%-kal, a belső fogyasztás 4,6%-kal, a befektetések 3,8%-kal nőttek, míg az infláció 1,1% volt. 2018-ban 38,2 millió turista érkezett Thaiföldre. A turizmus bevételei is hozzájárulnak a folyó fizetési mérleg többletéhez, amely 2018-ban elérte a GDP 7,4%-át. A thai baht 2018-ban a legjobban teljesítő délkelet-ázsiai valutaként 3,6%-kal értékelődött fel az USD-hez képest.

2018-ban Magyarország legfőbb export terméke a gépek és villamossági cikkek, járművek és szállítási célú felszerelések. Műanyag termékek, vegyipari termékek, optikai, orvosi és mérőműszerek Thaiföldre irányuló exportunk további jelentősebb tételei. A Thaiföldről származó legfőbb import termékek a gépek és villamossági cikkek, műanyag és műanyag termékek.

Thaiföld új, 2016-ban megfogalmazott  „Thaiföld 4.0” elnevezésű gazdaságfejlesztési stratégiájának célja egy értékalapú gazdaság megteremtése, amelyet az innováció, technológia és kreativitás vezérel.

A Chonburi, Rayong és Chachoengsao tartományokra kiterjedő Keleti Gazdasági Folyosóban a kormány jelentős infrastruktúra fejlesztési projekteket hajt végre: repülőtér és kikötők bővítése, vasút-és autópálya fejlesztés, valamint nagysebességű vonat indítása a Bangkokban található Don Mueang és a Suvarnabhumi és a gazdasági folyosóban található U-Tapao nemzetközi repülőtér között. A kormány különböző ösztönzőkkel támogatja külföldiek 10 iparágba (új generációs autók, ’smart’ elektronika, orvosi és wellness turizmus, mezőgazdaság és biotechnológia, élelmiszeripar, robotika, logisztika, repülés, bioüzemanyagok és biokemikáliák, digitális és orvosi szolgáltatások) történő befektetését a régióban.

 

Hasznos linkek:

Kereskedelmi Minisztérium honlapja http://www.ditp.go.th/main.php?filename=foreignbuyer

Thaiföldi Iparszövetség honlapja  https://www.fti.or.th/2016/eng/

Thaiföldi Kereskedelmi Kamara honlapja https://www.thaichamber.org/en

Európai Kereskedelmi Kamara honlapja http://www.eabc-thailand.org/

Uniós vállalatok dél-kelet-ázsiai piacra lépését támogató program: https://www.eubusinessavenues.com/

Európai Bizottság külföldi piacra lépéssel kapcsolatos adatbázisa http://madb.europa.eu/madb/barriers_crossTables.htm?isSps=false&table=countrymeasure#letter-t