2018. november 26-án Bus Szilveszter nagykövet felkereste hivatalában Sakoltee Phattiyakul-t, Bangkok helyettes kormányzóját. Budapest és Bangkok már 1997 óta testvérvárosok. A thai főváros vezetése Budapest mellett csak még egy európai fővárossal kötött ilyen megállapodást. A megbeszélésen nagykövetünk felhívta a figyelmet a vízgazdálkodás terén felhalmozott magyar tudásra és tapasztalatokra, amelyeket Bangkok is hasznosíthatna, különösen az áradások okán.

Bus Szilveszter elmondta, hogy Magyarország, mint a nemzetközi vízdiplomácia egyik vezető szereplője, 2019 októberében harmadik alkalommal fogja megrendezni a Budapesti Víz Világtalálkozót. Hangsúlyozta, hogy Budapest értékes tapasztalatokat adhat át az intelligens városi megoldásokkal kapcsolatban is, amelyek egyre fontosabb szerepet töltenek be a modern, globális városok életében. Bus Szilveszter nagykövet tájékoztatott a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramról is, amelyen keresztül Magyarország – mint sikeres gazdasággal és világszínvonalú akadémiai és kutatóintézetekkel rendelkező közepes méretű ország – felajánlja ismereteit a partnerországok fejlődése szempontjából kulcsfontosságú területeken.

Ez az első olyan tanév, amikor már thai diákok is kezdhettek tanulmányokat hazánkban a magyar ösztöndíjprogram keretében.