2018. június 5-én az Európai Unió támogatásával „Control of Animal Diseases-Regionalisation” címmel magas szintű szakmai szemináriumra került sor Bangkokban az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) regionalizációs elvének alkalmazása témájában.

A megnyitót követően az OIE képviselője részletezte a regionalizáció gyakorlati működésének tapasztalatait, külünös tekintettel a délkelet-ázsiai régióra, a thaiföldi Állategészségügyi Hatóság (DLD), DG SANTÉ és három tagállam, HU, NL és PL képviselői bemutatták állategészségügyi ellenőrző rendszereik működését.

Magyar részről Dr. Bognár Lajos helyettes államtitkár, országos főállatorvos mutatta be a magyar élelmiszerlánc-biztonsági rendszer működését, és a 2016-17-es madárinfluenza idején alkalmazott intézkedéseket, hangsúlyozva a regionalizáció gyakorlati működését és hatékonyságát a madárinfluenza kereskedelem által történő terjedésének megakadályozásában.

A találkozó kiemelt gazdasági jelentőségét az adja, hogy a regionalizációs elv alkalmazása esetén hazánk exportja egy esetleges újabb madárinfluenza-járvány kitörése esetén is folyamatos maradhatna.

Sajtóközlemény:

https://eeas.europa.eu/delegations/thailand/46193/press-release-eu-shared-experiences-thai-authorities-control-animal-diseases_en