Elektromos cigaretta behozatala a Thaiföldi Királyság területére kivétel nélkül tilos. (Ld. melléklet: Export and Import of Goods Act, B.E. 2522 (1979), valamint az azt kiegészítő Export and Import of Goods Act (No. 2), B.E. 2558 (2015).)

 

Két fajta e-cigarettát különböztetnek meg:

-           Vaporizer/porlasztós,

-           Iqos.

Mindkettő esetében a behozatalon túlmenően a használat is tiltott. A szabályozás kétértelmű lehet abból kifolyólag, hogy az adószabályozás értelmében az elektromos cigaretta nem adóköteles, ezért kimondottan annak birtoklására vonatkozó tilalom nincs. Azonban a Vámtörvény (Customs Act, B.E. 2469 (1926) kimondja, hogy az elektromos cigaretta behozatala, értékesítése és használata tilos a Thaiföldi Királyság területén. (Ld. a törvényszöveg angol nyelvű fordítását: http://library.siam-legal.com/thai-law/customs-act-2469-examination-of-goods-sections-14-37/.) A vámtörvény 27. § kimondja, hogy a fenti bűncselekmények valamelyikének elkövetése esetén a büntetés felső határa bűncselekményenként 5.000 THB (kb. 40.000 HUF) pénzbüntetés, vagy a bűncselekmény tárgya értékének háromszorosa, vagy pedig legfeljebb 10 év börtönbüntetés, vagy egyaránt pénz- és szabadságvesztés büntetés is.

A törvény a fenti bűncselekmények elkövetésében részt vevő társtettest is bünteti, aki támogatja, segíti az elkövetést, tehát azt a személyt is, aki megvásárolja, átveszi, elfogadja a tiltott árucikkeket. A büntetés mértéke legfeljebb 5 év szabadságvesztés büntetés, vagy az árucikk értékének négyszeresével egyenértékű pénzbüntetés, vagy mindkettő.

 

Külön arra vonatkozó szabályozás nincs, hogy engedélyezett-e elektromos cigaretta használata a közterületeken (a normál cigaretta használata tilos), magánterületen, ennek oka feltételezhetően az, hogy már maga a behozatal és a használat is általánosan büntetett.

 

Bangkokban egyébként rendszeresen lehet látni elektromos cigarettát használókat, ezért utána néztünk a kérdés esetjogának. Internetes források szerint (thaiföldi hatóságok hivatalos tájékoztatást erre vonatkozóan nem adnak) több thaiföldit és külföldit vettek már őrizetbe Thaiföldön e-cigaretta használat miatt, többek között brit, izraeli és japán állampolgárokat. Több honlapon is megjelent 2018 augusztusában egy hír, mely szerint letartóztattak egy japán állampolgárt „iqos” típusú elektromos cigaretta használat miatt (ld. egyik cikk: https://bit.ly/2O49tE9). Egy Facebook csoport (Ends Cigarette Smoke Thailand) kampányt indított a Change.org honlapon az elektromos cigaretta szabályozásának rendezésére és tilalmának lehetőség szerinti feloldására tekintettel a normál cigaretta használatának engedélyezésére (ld.: https://bit.ly/2GaJR7T).

 

A thaiföldi jogszabályok sajátossága, azaz az eseti problémákra reagálás ez esetben is látható: birtokolni nem tilos ugyan az elektromos cigarettát, behozni, használni, értékesíteni, átvenni, stb. azonban igen.