A kapcsolatok fontosabb gazdasági jellemzői:

A magyar-mianmari kétoldalú kereskedelmi áruforgalom 2018-ban 3,47 millió dollárt ért el. 2015 augusztusában és 2016 márciusában mianmari üzleti delegáció látogatott Magyarországra, sor került az első üzletember-találkozókra a gazdasági nyitás miatt komoly üzleti lehetőségeket rejtő ország vállalatvezetőivel.  A gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésének lehetséges ágazatai:

- mezőgazdaság, élelmiszeripar,

- energiaellátás,

- egészségügy,

- vízgazdálkodás,

- informatika és ehhez kapcsolódó kormányzati fejlesztések,

- banki biztonságtechnika,

- elektronikus banki, mobil telefon, internet szolgáltatások fejlesztése,

- építőipar, mérnöki kapacitások,

- turizmus, ingatlanfejlesztés.

Mianmar gazdasága:

Miután a mianmari kormány 2011-ben politika, gazdasági és adminisztratív reformok sorát fogadta el, megkezdődött a modern piacgazdasági viszonyok kialakítása és az ország gazdasága gyors növekedésnek indult. Az elmúlt évtizedben Mianmar az egyik leggyorsabban növekvő gazdaság volt a világon. Mianmar gazdasága a 2017-2018-as pénzügyi évben is 6,4%-kal bővült.

Mianmarba a 2017-2018-as pénzügyi évben 5,7 milliárd USD külföldi tőkebefektetés érkezett főleg az olaj-és gázkitermelés, áramtermelés, gyártás, közlekedés és kommunikáció szektoraiba. 2014-ben kezdődtek az EU-mianmari befektetésvédelmi egyezményre irányuló tárgyalások. A tárgyalásokat 2017-ben felfüggesztették.

Mianmar fő exportcikkei a földgáz, ruházati termékek és mezőgazdasági termékek (bab, rizs, olajosmagvak).

Mianmar legkevésbé fejlett ország státuszából következően a mianmari termékek vámmentes piacra lépést élveznek az EU területén.

Mianmar lakosságának 41%-a rendelkezik vezetékes áramellátással. A kormány tervei szerint 2030-ra a teljes lakosságnak biztosított lesz a hozzáférése az áramellátáshoz.

Jelenleg az ország termőföldjének ötödét művelik gépekkel. A kormány mezőgazdasági fejlesztési terve nagy hangsúlyt fektet a mezőgazdasági szektor gépesítésére.

Mianmar fizetőeszköze a kyat. Az infláció 2018-ban 7,1%-os volt az Ázsiai Fejlesztési Bank adatai szerint.

2018 augusztusában lépett életbe az új Vállalati Törvény. A régóta tárgyalás alatt álló jogszabály elfogadása a szabályozások nemzetközi standardokkal történő összhangba hozatala révén jelentős fejlemény a külföldiek Mianmarban történő vállalkozásának előmozdításában, a külföldi tőke vonzásában, vállalati likviditás biztosításában.

2017 augusztusában lépett életbe a Befektetési Törvény, amely leegyszerűsíti a befektetések adminisztratív folyamatát, ösztönzőket, adókedvezményeket, valamint jogokat és biztosítékokat ad a befektetőknek. A törvény megengedi, hogy külföldi befektetők 100%-os vállalati tulajdonrésszel rendelkezhessenek.

 

Hasznos linkek:

Európai Kereskedelmi Kamara https://eurocham-myanmar.org/

Kereskedelmi Minisztérium https://www.commerce.gov.mm/en#.W4y_DuQUmUl

Mianmari Kereskedelmi és Iparkamara http://www.umfcci.com.mm/