Thaiföld az ASEAN (Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetsége) integráció egyik meghatározó állama, regionális középhatalom; keleti nyitásunk egyik legperspektivikusabb célországa. 2017-ben is a délkelet-ázsiai térségben Szingapúrt követően a 2. legjelentősebb kereskedelmi partnerünk. A Thaiföldre irányuló exportunk 2016-ban 15,3%-os, 2017-ben 1,5%-os növekedést mutatott (jelenleg 99 millió USD).

2017. október 20-án a thaiföldi Állategészségügy Hatóság (DLD) igazgatója Dr. Bognár Lajos főállatorvosnak címzett hivatalos levelében tájékoztatott a magyarországi kacsa- és libamáj, napos baromfi és keltető tojás rendszeraudit sikeres eredményéről, így a hatóság engedélyezte ezen magyar termékek behozatalát Thaiföldre.

 

Kétoldalú gazdasági együttműködés:

2004 júniusában új Gazdasági Együttműködési Megállapodást írtunk alá Thaifölddel, amelynek alapján a Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GVB) 2005. december 16-án, Bangkokban tartotta meg első ülését. 2015 szeptemberében megrendeztük a második ülésszakot Budapesten. A Magyar-Thaiföldi Gazdasági Vegyes Bizottság következő ülése várhatóan 2018-ban kerül megrendezésre Bangkokban.

A Földművelésügyi Minisztérium és a thaiföldi Mezőgazdasági és Szövetkezeti Minisztérium Mezőgazdasági Munkacsoportot működtet 2007 óta, rendszeres találkozókkal.

A Thaiföldi-Magyar Tudományos és Technológiai Vegyes Bizottság tagjai magyar részről a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), a thaiföldi fél képviseletében a Tudományos és Technológiai Minisztérium (MOST). 

Befektetések:

A Thai President Foods, mintegy 7 millió eurós tőkével bejegyzett thaiföldi instant tésztagyártó vállalat, esztergomi üzemében gyártja a MAMA tésztákat az európai piacra.

Magyar beruházók napelem-gyárat hoztak létre Chachoengsao tartományban, és nagy volumenű szállodai ipari befektetést valósítottak meg Samui szigetén.

 

A gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok további fejlesztésének kiemelt ágazatai:

  • Víztisztítás, környezetkímélő ipari megoldások
  • Agrárgazdaság, élelmiszeripar: prémium élelmiszerek, agrárinformatika, hatékonyságnövelő termelési technológiák.
  • Infokommunikációs technológia – turisztikai, autóipari szektornak, smart city, e-government megoldások, digitalizáció, automatizáció, robotika
  • Gyógyszeripari termékek, orvosi műszerek, fogászat, egészségügyi informatikai megoldások: Thaiföld jelentős egészségügyi turizmussal rendelkezik, mely folyamatos igényt támaszt a legmodernebb egészségügyi ellátásra.

 

Thaiföld gazdasága:

A regionális összehasonlításban alacsony, 2014. évi 0,9%-os növekedés azt jelezte, hogy Thaiföld gazdasága viszonylag lassan regenerálódott a 2013-as válságot követően (2013 októberétől folyamatos politikai tüntetések voltak, majd 2014 májusában katonai hatalomátvétel történt). A gazdaság 2015-ben 2,9%-kal, 2016-ban 3,3%-kal nőtt. A 2017. évi 3,9%-os növekedés jelezte, hogy Thaiföld gazdasági fejlődése újra beindult.  A gazdaság 2018-ban a nemzetközi gazdasági folyamatoktól függően 3,6%-4,6%-kal növekedhet.

A Thaiföld által exportált cikkek értéke 2017-ben (236 694 millió USD) 9,7%-kal nőtt előző évhez képest. A folyó fizetési mérleg többlete elérte a GDP 10,8%-át (2016-ban 11,4%-át). Az infláció mértéke 0,7% volt 2017-ben. A belső fogyasztás 2016-hoz képest 3,2%-kal nőtt, a befektetések értéke 0,9%-kal. A gazdasági növekedés mögötti hajtóerő a belső fogyasztás, az export és a magánszféra befektetései. 2017-ben a szállodai és éttermi szolgáltatások, a kis-és nagykereskedelem, a közlekedési szolgáltatások, elektromos áram-, gáz- és vízszolgáltatás szektoraiban volt tapasztalható növekedés. A mezőgazdaság és építőipar bevételei csökkenő tendenciát mutattak. A thai baht átlagos árfolyama 2017-ben 33,93 baht/USD körül mozgott, 2016-hoz képest ez 3,9%-os felértékelődést jelent, amelyet a folyó fizetési mérleg többlete és a nettó tőkebeáramlás is elősegített. 2017-ben a Thaiföld által importált termékek értéke 14,4%-kal nőtt előző évhez képest.

Thaiföld új, 2016-ban megfogalmazott  „Thaiföld 4.0” elnevezésű gazdaságfejlesztési stratégiájának célja egy értékalapú gazdaság megteremtése, amelyet az innováció, technológia és kreativitás vezérel.

 

A Chonburi, Rayong és Chachoengsao tartományokra kiterjedő Keleti Gazdasági Folyosóban a kormány jelentős infrastruktúra fejlesztési projekteket hajt végre: repülőtér és kikötők bővítése, vasút-és autópálya fejlesztés, valamint nagysebességű vonat indítása a Bangkokban található Don Mueang és a Suvarnabhumi és a gazdasági folyosóban található U-Tapao nemzetközi repülőtér között. A kormány különböző ösztönzőkkel támogatja külföldiek 10 iparágba (új generációs autók, ’smart’ elektronika, orvosi és wellness turizmus, mezőgazdaság és biotechnológia, élelmiszeripar, robotika, logisztika, repülés, bioüzemanyagok és biokemikáliák, digitális és orvosi szolgáltatások) történő befektetését a régióban.

 

Hasznos linkek:

Kereskedelmi Minisztérium honlapja http://www.ditp.go.th/main.php?filename=foreignbuyer

Thaiföldi Iparszövetség honlapja  https://www.fti.or.th/2016/eng/

Thaiföldi Kereskedelmi Kamara honlapja https://www.thaichamber.org/en

Európai Kereskedelmi Kamara honlapja http://www.eabc-thailand.org/

Uniós vállalatok dél-kelet-ázsiai piacra lépését támogató program: https://www.eubusinessavenues.com/

Európai Bizottság külföldi piacra lépéssel kapcsolatos adatbázisa http://madb.europa.eu/madb/barriers_crossTables.htm?isSps=false&table=countrymeasure#letter-t