Kulturális, oktatási, és tudományos-technológiai kapcsolatok

A Magyarország és a Thaiföldi Királyság közötti kulturális kapcsolatokat szerződés egyelőre nem szabályozza, ennek ellenére számos kulturális programra került sor az elmúlt években.
Rendszeresek a magyar zeneművészek thaiföldi fellépései: 2003 és 2005 szeptemberében a Magyar Állami Operaház társulata több nagy sikerű előadással vett részt a Bangkoki Nemzetközi Tánc- és Zenei Fesztiválon. 2011-ben (a Liszt-évforduló jegyében) György Ádám zongoraművész lépett fel Bangkokban. Az EU Elnökség kulturális eseményeként 2011. április 27-én került sor Bartók Béla: A Kékszakállú herceg vára című operájának thaiföldi ősbemutatójára. 2009-ben és 2011-ben a thaiföldi főváros két elit klubjában került sor a magyar borok bemutatójára, amelyen öt különböző borvidéket képviselő pincészet vett részt. 2009 augusztusában Magyar Gasztronómiai Hét volt Bangkokban a Gundel étterem mesterszakácsai és Konyári János (2009. év borásza) közreműködésével. Kékesi László szerkesztésében 2003-ban megjelent az első magyar-thai, thai-magyar szótár. Kertész Imre Sorstalanság című műve lefordítását követően a thaiföldi olvasóközönség is megismerhette Nobel-díjasunk munkáját. A Bangkoki Magyar Nagykövetség minden év májusában egy-egy magyar filmmel vesz részt az Európai Uniós filmfesztiválon. 2014-ben hazánk „A Vizsga” című filmalkotással képviseltette magát, nagy sikerrel. A 2015-ös EU filmfesztivál keretében az „Isteni műszak”, a 2016-os filmfesztivál keretében az „Utóélet” című magyar film került bemutatásra Bangkokban, Chiang Mai-ban és Khon Khaenben. A Budapest Bábszínház társulata 2014 novemberében részt vett a bangkoki Világ Bábfesztiválon. A Bangkoki Magyar Nagykövetség a német és osztrák nagykövetséggel közösen 2009 szeptemberében konferenciát, filmbemutatót és kiállítást rendezett a határ megnyitásának 20. évfordulója alkalmából, a német, lengyel és cseh nagykövetséggel együttműködve pedig 2014 novemberében közös fotókiállítást rendezett a berlini fal lebontása és a közép-európai átalakulások 25. évfordulójára. 2015. május 14-én a legnevesebb thaiföldi egyetem, a Chulalongkorn University és a Visegrádi országok „Visegrád Open Day – Diversity in Unity: Central Europe’s Past and Present” címmel Visegrádi Nyílt Napot szerveztek Bangkokban. A rendezvény megnyitóján az Egyetem rektorhelyettese (Vice President) ünnepélyesen bejelentette, hogy az Európai Tanulmányok Központján belül Közép-Európai Tanulmányok Központja alakul, továbbá tájékoztatott arról, hogy a thaiföldi hallgatók pályázhatnak egy most létrehozott kutatói ösztöndíjra, amelynek keretében 6 hónapon keresztül összesen 60 000 THB (kb. 500 000 Ft.) támogatást kapnak közép-európai kutatások folytatására.

2015. október 25-én a Toyota Classics Charity Concert keretében Bangkokban vendégszerepelt a Budapesti Operettszínház. A 40 fős zenekarral, szólistákkal és táncosokkal érkező társulat a Maha Chakri Sirindhorn hercegnő 60. születésnapja alkalmából megrendezett jótékonysági koncerten lépett fel az 1700 fő befogadására képes Thaiföldi Kulturális Központban (Thailand Cultural Center).  Az elsöprő sikerű, teltházas, önálló esten maga a hercegnő is személyesen volt jelen. A koncert bevételét a szervezők a hercegnő védnöksége alatt működő alapítványok részére ajánlották fel.

Maha Chakri Sirindhorn hercegnő 2016. január 4-én meglátogatta a Chulalongkorn Egyetemen november 24. óta látható Kelet Magyar Kutatói kiállítást. A hercegnőt a nagykövet és felesége fogadta és kísérte végig a kiállításon. Maha Chakri Sirindhorn, aki 1994–ben járt hazánkban, nagy érdeklődéssel tekintette meg a kiállítást és a bemutatott filmrészleteket. Az eseményen természetesen részt vett az egyetem elnöke (rektora) és teljes vezetősége, valamint a Királyi Udvar számos magas rangú képviselője.

Az AFS tanulmányi csereprogram, és a Rotary Club szervezésében a két ország középiskolás diákjai rendszeresen vesznek részt csereprogramokban, évente mintegy 30-35 thaiföldi középiskolás diák utazik egy évre magyarországi befogadó családokhoz.
 
A „Stipendium Hungaricum” ösztöndíjprogram keretében, magyar részről évente 40 ösztöndíjat ajánlottunk fel Thaiföldnek a 2014-2016 közötti időszakra egyetemi és posztgraduális képzésre és továbbképzésre. A dokumentum szövegtervezetének egyeztetése lezárult, az oktatási együttműködési megállapodás egyelőre még nem került aláírásra.
 
Egyetemközi kapcsolatok: a Corvinus Egyetem (partnere az Assumption University), a Kodolányi János Főiskola (partnere a Nakhon Pathom Egyetem), valamint a Budapesti Gazdasági Főiskola (partnere a Bangkok University) között vannak kontaktusok és kezdeti szakaszban van az együttműködés a Szegedi Egyetem és a Chulalongkorn Egyetem között is. Az ELTE delegációja folytatott tárgyalásokat a Chulalongkorn Egyetem, a Siam Egyetem és az Ázsiai Technológia Intézet vezetőivel, ennek nyomán 2010-ben együttműködési megállapodást írt alá az ELTE rektora és a Siam University elnöke, valamint a Kodolányi János Főiskola rektora és a Bangkok University elnöke. A Világgazdasági Kutatóintézet képviselője több egyetemmel is tárgyalásokat folytatott az esetleges együttműködés lehetőségéről (Siam University, Assumption University, Bangkok University). Megállapodást kötött a mesterképzésben való együttműködésről a budapesti Tan Kapuja Buddhista Főiskola és az ayudhaya-i Maha Chulalongkorn Rayavidyalaya Egyetem. A Pécsi Tudományegyetem és a Dunaújvárosi Főiskola is megkezdte thaiföldi kapcsolatai kialakítását.

A két ország közötti TéT-megállapodás 1999 novemberében került aláírásra Budapesten, 2000 novemberében Bangkokban került sor az első munkabizottsági ülésre. 2005 novemberében Chulabhorn thaiföldi hercegnő, a bangkoki Chulabhorn Research Institute elnökének minőségében részt vett a második World Science Forum ülésén, Budapesten.
 
A Tudományos-Technológiai (TéT) munkacsoport „Joint Committee for Sientific and Technological Co-operation” esedékes ülésének megtartása 2012-ben Thaiföldön lett volna esedékes, az azonban elhalasztásra került. A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) – jogutódja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal – és thai partnere, a Tudományos és Technológiai Minisztérium (MOST) megerősítette szándékát a megújított TéT kapcsolatfelvétel és együttműködés iránt. A thai fél kutatás-fejlesztési (K+F) együttműködés iránti érdeklődését jelezte, hogy a thai külügyminisztert 2013. júniusi magyarországi hivatalos látogatására számos thaiföldi kutatóintézet vezetője is elkísérte. A thai külügyminiszter találkozott a Magyar Tudományos Akadémia elnökével, és meglátogatta a Bábolnai Ménesbirtokot. A delegáció szakértői látogatást tettek a Fővárosi Vízműveknél, továbbá felkerestek egy influenza elleni oltóanyagot gyártó laboratóriumot és együttműködésről tárgyaltak a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézetben.

A TÉT (Magyar-Thaiföldi Tudományos és Technológiai Vegyes Bizottság) harmadik ülését 14 év szünet után 2016 júniusában rendezték meg Bangkokban. Magyar részről a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, thaiföldi részről a Tudományos és Technológiai Minisztérium képviselői együttesen mintegy húsz közös kutatási projektet azonosítottak be.