Kedves Látogató!

Szeretettel köszöntöm honlapunkon.

Különleges megtiszteltetés számomra, hogy 2021 októberétől nagykövetként Thaiföldön szolgálhatom hazámat és képviselhetem Magyarországot Ázsia azon országában, amely történelme során soha sem került gyarmati függésbe. Ösztöndíjas diákként, doktori kutatómunkát végző tudományos szakemberként, majd

diplomataként 1995. óta foglalkozom a délkelet-ázsiai térséggel.

Az átrendeződő globális erőviszonyok között kiemelkedő mértékben nőtt meg Ázsia világpolitikai súlya. Kiegyensúlyozott ázsiai külpolitikánk, valamint hatékony külgazdasági érdekérvényesítésünk szempontjából nagy jelentőséggel bír, hogy tovább ápoljuk és fejlesszük együttműködésünket politikai, gazdasági és kulturális téren a régió országaival. Thaiföld az ASEAN egyik meghatározó tagja és a térség második legnagyobb piacával rendelkező országa.

Nagykövetségünk részéről a politikai kapcsolatokon túl szoros figyelemmel követjük a thaiföldi gazdaság erősödését, és megelégedésünkre szolgál, hogy az ingatag világgazdasági és járványügyi helyzet ellenére kétoldalú kapcsolataink kiválóak és továbbra is szilárd alapokon nyugszanak. Nagykövetként a fogadóországgal való politikai, kulturális és oktatási kapcsolatok további dinamizálása mellett hangsúlyosan a magyar külgazdasági érdekérvényesítésre fókuszálok.

A bangkoki diplomáciai munka sokszor túlmutat a kétoldalú kapcsolatok ápolásán. A Thaiföldi Királyság és fővárosa sok tekintetben a regionális kereskedelem és turizmus központja, ahová egyre több magyar állampolgár érkezik. Irányukba munkatársaimmal, a konzuli szolgálatunkon keresztül megkülönböztetett figyelemmel és törődéssel fordulunk. Missziónk tevékenysége Thaiföld mellett Laoszra és Mianmarra is kiterjed.

Magyarország biztos pont az egyre bizonytalanabbá váló világban. Partnereink, barátaink, továbbra is számíthatnak a kölcsönös tiszteleten és a pragmatizmuson alapuló együttműködésre. 2023-ban ünnepeljük a diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulóját. Meggyőződésem, hogy a közös megemlékezés is bizonyítja, hogy a két nemzet szellemisége közötti távolság mégsem olyan nagy, mint azt a földrajz alapján gondolnánk.

Ebben a szellemiségben látom el a fenti célok megvalósítását és kívánok hozzájárulni a honfitársaink és a thai nép közötti bizalom elmélyítéséhez, egymás mélyebb megismeréséhez. Nagyon köszönöm, hogy ellátogattak nagykövetségünk honlapjára. Őszintén remélem, hogy továbbra is kapcsolatban maradunk és kérdéseikben segítségükre lehetek.

 

Dr. Sipos Sándor nagykövet

rendkívüli és meghatalmazott nagykövet