Kulturális, oktatási, és tudományos-technológiai kapcsolatok

A Magyarország és a Thaiföldi Királyság közötti kulturális kapcsolatokat szerződés egyelőre nem szabályozza, ennek ellenére számos kulturális programra került sor az elmúlt években.


Rendszeresek a magyar zeneművészek thaiföldi fellépései: 2003 és 2005 szeptemberében a Magyar Állami Operaház társulata több nagy sikerű előadással vett részt a Bangkoki Nemzetközi Tánc- és Zenei Fesztiválon. 2011-ben (a Liszt-évforduló jegyében) György Ádám zongoraművész lépett fel Bangkokban. Az EU Elnökség kulturális eseményeként 2011. április 27-én került sor Bartók Béla: A Kékszakállú herceg vára című operájának thaiföldi ősbemutatójára. 2009-ben és 2011-ben a thaiföldi főváros két elit klubjában került sor a magyar borok bemutatójára, amelyen öt különböző borvidéket képviselő pincészet vett részt. 2009 augusztusában Magyar Gasztronómiai Hét volt Bangkokban a Gundel étterem mesterszakácsai és Konyári János (2009. év borásza) közreműködésével. Kékesi László szerkesztésében 2003-ban megjelent az első magyar-thai, thai-magyar szótár. Kertész Imre Sorstalanság című műve lefordítását követően a thaiföldi olvasóközönség is megismerhette Nobel-díjasunk munkáját. A Bangkoki Magyar Nagykövetség minden év májusában egy-egy magyar filmmel vesz részt az Európai Uniós filmfesztiválon. 2014-ben hazánk „A Vizsga” című filmalkotással képviseltette magát, nagy sikerrel. A 2015-ös EU filmfesztivál keretében az „Isteni műszak”, a 2016-os filmfesztivál keretében az „Utóélet” című magyar film került bemutatásra Bangkokban, Chiang Mai-ban és Khon Khaenben. A Budapest Bábszínház társulata 2014 novemberében részt vett a bangkoki Világ Bábfesztiválon. A Bangkoki Magyar Nagykövetség a német és osztrák nagykövetséggel közösen 2009 szeptemberében konferenciát, filmbemutatót és kiállítást rendezett a határ megnyitásának 20. évfordulója alkalmából, a német, lengyel és cseh nagykövetséggel együttműködve pedig 2014 novemberében közös fotókiállítást rendezett a berlini fal lebontása és a közép-európai átalakulások 25. évfordulójára. 2015. május 14-én a legnevesebb thaiföldi egyetem, a Chulalongkorn University és a Visegrádi országok „Visegrád Open Day – Diversity in Unity: Central Europe’s Past and Present” címmel Visegrádi Nyílt Napot szerveztek Bangkokban. A rendezvény megnyitóján az Egyetem rektorhelyettese (Vice President) ünnepélyesen bejelentette, hogy az Európai Tanulmányok Központján belül Közép-Európai Tanulmányok Központja alakul, továbbá tájékoztatott arról, hogy a thaiföldi hallgatók pályázhatnak egy most létrehozott kutatói ösztöndíjra, amelynek keretében 6 hónapon keresztül összesen 60 000 THB (kb. 500 000 Ft.) támogatást kapnak közép-európai kutatások folytatására.

2015. október 25-én a Toyota Classics Charity Concert keretében Bangkokban vendégszerepelt a Budapesti Operettszínház. A 40 fős zenekarral, szólistákkal és táncosokkal érkező társulat a Maha Chakri Sirindhorn hercegnő 60. születésnapja alkalmából megrendezett jótékonysági koncerten lépett fel az 1700 fő befogadására képes Thaiföldi Kulturális Központban (Thailand Cultural Center).  Az elsöprő sikerű, teltházas, önálló esten maga a hercegnő is személyesen volt jelen. A koncert bevételét a szervezők a hercegnő védnöksége alatt működő alapítványok részére ajánlották fel.

Maha Chakri Sirindhorn hercegnő 2016. január 4-én meglátogatta a Chulalongkorn Egyetemen november 24. óta látható Kelet Magyar Kutatói kiállítást. A hercegnőt a nagykövet és felesége fogadta és kísérte végig a kiállításon. Maha Chakri Sirindhorn, aki 1994–ben járt hazánkban, nagy érdeklődéssel tekintette meg a kiállítást és a bemutatott filmrészleteket. Az eseményen természetesen részt vett az egyetem elnöke (rektora) és teljes vezetősége, valamint a Királyi Udvar számos magas rangú képviselője.

2017. március 11-én mutattuk be a Fehér Isten című magyar filmet a Thaiföldi Tudás Parkban (Thailand Knowledge Park) a Nemzetközi Kortárs Filmsorozat keretében, melyen nagyszámú thaiföldi érdeklődő, valamint a DT számos képviselője jelent meg.

2017. március 20-án este, a Chulalongkorn Egyetemen mintegy 200 néző előtt került sor a Szabadság, szerelem című magyar film bemutatójára. Kong Rithdee, ismert thai filmkritikus az egyetem film-esztétika szakos hallgatóival elemezte a látottakat és beszélt a film szakmai tanulságairól. A vetítésnek otthont adó auditórium előterében az 1956-os forradalomra emlékező kiállítást tekinthettek meg a vendégek, a filmvetítést megelőzően díjnyertes magyar rövidfilmekről tartottunk workshopot az Egyetem érdeklődő hallgatóinak.

2017. április 25-én Nagykövetségünk szervezésében sor került a Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából rendezett – a thaiföldi uralkodó 2016. október 13-i halála miatt a gyászidőszakra való tekintettel elhalasztott – koncertre Bangkokban, a Chulalongkorn Egyetem koncerttermében. A Siam Sinfonietta zenekarnak az Immanuel Gyermekzenekar kiválasztott tagjaival közös előadását Thaiföld vezető karmestere és zeneszerzője, Somtow Sucharitkul vezényelte, és ő mutatta be a műveket. A zenészek felkészítésében részt vett és a koncerten fellépett Oláh Vilmos magyar hegedűvirtuóz. Ez volt a Csodálatos mandarin thaiföldi ősbemutatója. A koncertterem előtti aulában bemutattuk a Központ által rendelkezésünkre bocsátott Bartók-kiállítást.

Kodály Zoltán születésének 135. évfordulója alkalmából szabadtéri koncertet és játékos workshopokat szerveztünk Bangkokban a zeneszerző munkásságának bemutatása céljából. Pető Marcell zongoraművész 2017. április 27-én nyilvános köztéri koncertet adott Bangkok központi parkja, a Lumpini-park zenepavilonjában. A koncerten előadott Kodály-művek számos zenekedvelőt vonzottak a pavilon előtti rétre. Két helyszínen gyermekek részére rendeztünk Kodály-módszert bemutató foglalkozásokat. 2017. április 28-án Pető Marcell az Immanuel Evangélikus Gyermekzenekar és Kórus próbatermében háromórás foglalkozás keretében magyar népdalokat és Kodály-módszert tanított a gyermekeknek, majd a Storytime Nemzetközi Óvodában két különböző korosztályú csoportnak tartottunk 1-1 órás zenés-táncos foglalkozásokat, amelyek keretében ritmikus gyakorlatokat, népdalokat tanítottunk, valamint a gyerekek megismerkedhettek a magyar néptánc alapjaival is.

 

Az AFS tanulmányi csereprogram, és a Rotary Club szervezésében a két ország középiskolás diákjai rendszeresen vesznek részt csereprogramokban, évente mintegy 30-35 thaiföldi középiskolás diák utazik egy évre magyarországi befogadó családokhoz.

A „Stipendium Hungaricum” ösztöndíjprogram keretében, magyar részről évente 40 ösztöndíjat ajánlottunk fel Thaiföldnek egyetemi és posztgraduális képzésre és továbbképzésre. 2017. október 12-én a thaiföldi Oktatási Minisztériumban Teerakiat Jareonsettasin oktatási miniszter, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott meghatalmazás alapján Jakab Péter nagykövet aláírták a két ország között létrejött Oktatási és Tudományos Csereprogramról szóló Megállapodást, melynek keretében Thaiföldi hallgatók számára a 2018-2019-es tanévben nyílik először lehetőség a magyar Kormány által biztosított Stipendium Hungaricum ösztöndíj révén magyarországi felsőoktatási tanulmányokra pályázni.

2018. január 13-án Nagykövetségünk a magyar felsőoktatást és innovációt népszerűsítő rendezvényt tartott a Chulalongkorn Egyetemen. A rendezvény során nyitottuk meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával készült „Smart Hungary - Akikre büszkék vagyunk” című kiállítást, amely azokat a magyar feltalálókat és találmányaikat mutatja be, akik nagy hatással voltak a világ fejlődésére. Az innovációs kiállítást az egyetem központi könyvtárában három hónapon keresztül tekinthették meg az érdeklődők. Ehhez kapcsolódóan mutattuk be az egyetemi hallgatóknak és középiskolás diákoknak felsőoktatási intézményeinket, amelyeknek kiváló tudósainkat és kutatóinkat köszönhetjük. Az innovációs kiállítás egyik eleme a Gömböc, amely Ázsiában először a Sanghaji Világkiállításon mutatkozott be 2010-ben. A Chulalongkorn Egyetem Közép-Európai Tanulmányok Központjával Nagykövetségünk évek óta sikeres együttműködést folytat, amelynek elismeréseként Jakab Péter nagykövet az egyetem alapítási évére utaló, 1917-es számozású egyedi Gömböcöt adott át az egyetem rektorának, Bundhit professzornak.

 
Egyetemközi kapcsolatok: a Corvinus Egyetem (partnere az Assumption University), a Kodolányi János Főiskola (partnere a Nakhon Pathom Egyetem), valamint a Budapesti Gazdasági Főiskola (partnere a Bangkok University) között vannak kontaktusok és kezdeti szakaszban van az együttműködés a Szegedi Egyetem és a Chulalongkorn Egyetem között is. Az ELTE delegációja folytatott tárgyalásokat a Chulalongkorn Egyetem, a Siam Egyetem és az Ázsiai Technológia Intézet vezetőivel, ennek nyomán 2010-ben együttműködési megállapodást írt alá az ELTE rektora és a Siam University elnöke, valamint a Kodolányi János Főiskola rektora és a Bangkok University elnöke. A Világgazdasági Kutatóintézet képviselője több egyetemmel is tárgyalásokat folytatott az esetleges együttműködés lehetőségéről (Siam University, Assumption University, Bangkok University). Megállapodást kötött a mesterképzésben való együttműködésről a budapesti Tan Kapuja Buddhista Főiskola és az ayudhaya-i Maha Chulalongkorn Rayavidyalaya Egyetem. A Pécsi Tudományegyetem és a Dunaújvárosi Főiskola is megkezdte thaiföldi kapcsolatai kialakítását. A Chulalongkorn Egyetem 2017-ben együttműködési megállapodást írt alá a Szegedi Egyetemmel, melynek köszönhetően vendégoktatói és hallgató-csere, valamint közös kutatói programok kezdődhetnek meg.

A két ország közötti TéT-megállapodás 1999 novemberében került aláírásra Budapesten, 2000 novemberében Bangkokban került sor az első munkabizottsági ülésre. 2005 novemberében Chulabhorn thaiföldi hercegnő, a bangkoki Chulabhorn Research Institute elnökének minőségében részt vett a második World Science Forum ülésén, Budapesten.
 
A Tudományos-Technológiai (TéT) munkacsoport „Joint Committee for Sientific and Technological Co-operation” esedékes ülésének megtartása 2012-ben Thaiföldön lett volna esedékes, az azonban elhalasztásra került. A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) – jogutódja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal – és thai partnere, a Tudományos és Technológiai Minisztérium (MOST) megerősítette szándékát a megújított TéT kapcsolatfelvétel és együttműködés iránt. A thai fél kutatás-fejlesztési (K+F) együttműködés iránti érdeklődését jelezte, hogy a thai külügyminisztert 2013. júniusi magyarországi hivatalos látogatására számos thaiföldi kutatóintézet vezetője is elkísérte. A thai külügyminiszter találkozott a Magyar Tudományos Akadémia elnökével, és meglátogatta a Bábolnai Ménesbirtokot. A delegáció szakértői látogatást tettek a Fővárosi Vízműveknél, továbbá felkerestek egy influenza elleni oltóanyagot gyártó laboratóriumot és együttműködésről tárgyaltak a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézetben.

A TÉT (Magyar-Thaiföldi Tudományos és Technológiai Vegyes Bizottság) harmadik ülését 14 év szünet után 2016 júniusában rendezték meg Bangkokban. Magyar részről a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, thaiföldi részről a Tudományos és Technológiai Minisztérium képviselői együttesen mintegy húsz közös kutatási projektet azonosítottak be.