Covid-19 járványügyi intézkedések és körülmények Thaiföldön

Figyelem! Mindaddig, amíg a thai kormány hivatalosan bejelenti az ország további nyitására vonatkozó közleményeit, addig minden nyilatkozat, sajtóhír csak személyes véleménynek és spekulációnak tekinthető.

Annak ellenére, hogy Thaiföldön már 2020. január óta jelen volt a koronavírus, a kormány a tavalyi év jórészében sikeresen visszaszorította annak terjedését a határok lezárása és az időben hozott, határozott megelőző intézkedések révén. 2021. március második felében megjelent a harmadik Covid-19 hullám Thaiföldön, legerősebben a fővárosban és környékén, amely során a korábbiakban sosem tapasztalt napi fertőzöttségi számokat regisztráltak.

A Turisztikai Minisztérium tervei szerint 2022. január 15-én először a régió állampolgárai számára tennék lehetővé a beutazást, majd bővítenék a kört fokozatosan. Mindeközben 2021. november 1-jével további „hubokat” kívánnak megnyitni a phuketi és Koh Samui modellhez hasonlóan, ezek Bangkok, Chiang Mai, Hua Hin, Pattaya.

Az alábbi új, 2021. augusztus 1-jétől hatályos területi elosztásban láthatók Thaiföld tartományai fertőzöttségi állapotuk és a hozott intézkedések szigorúsága szerint (kiemeltük a külföldiek által leglátogatottabb területeket):

 1. Vörös: maximálisan és legszigorúbban felügyelt területek (29 tartomány):

Bangkok, Kanchanaburi, Chonburi (Pattaya), Chachoengsao, Tak, Nakhon Pathom, Nakhon Nayok, Nakhon Ratchasima, Nakhon Si Thammarat, Narathiwat, Prachuap Khiri Khan, Prachinburi, Phra Nakhon Si Ayutthaya, Phetchaburi, Rayong, Ratchaburi, Lopburi, Nonthaburi, Saraburi, Sing Buri, Samut Songkhram, Suphan Buri, Ang Thong Songkhla, Pathum Thani, Pattani, Yala, Samut Prakarn, Samut Sakhon.

 1. Piros: maximálisan felügyelt területek (37 tartomány):

Kalasin, Kamphaeng Phet, Khon Kaen, Chanthaburi, Chiang Rai, Chiang Mai, Chaiyaphum, Nakhon Sawan, Chumphon, Trang, Trat, Buriram, Phatthalung. Phichit, Phitsanulok, Phetchabun, Ranong, Roi Et Maha Sarakham, Loei, Sisaket, Satun, Sa Kaco, Sukhothai, Chai Nat, Surin, Nong Búa Lamphu, Udon Thani, Yasothon, Lampang, Lamphun, Sakon Nakhon, Nong Khai, Amnat Charoen, Uttaradit, Ubon Ratchathani, Uthai Thani.

 1. Narancssárga: megfigyelt területek (11 tartomány):

Krabi, Surat Thani (Koh Samui, Koh Phangan), Nakhon Phanom, Nan, Bueng Kan, Phayao, Phrae, Phang Nga, Phuket, Mukdahan, Mae Hong Son.

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt!

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől Thaiföld biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Magyar állampolgárok beutazhatnak, ugyanakkor továbbra is 7-10 napos általános karanténkötelezettség van érvényben. Covid-19 elleni oltást felvettek 7 napig, nem oltott gyermekesek 10 napig, oltással nem rendelkezők 14 napig kötelesek karanténban tartózkodni érkezésüket köveőten (függetlenül attól, hogy a „homokozó program” keretében érkeznek-e vagy sem. Ennek következtében a korábban hatályos 30 napos vízummentességet további 15 nappal, így összesen 45 napra kibővítette a thai kormány. Mindazonáltal előzetes belépési engedély nélkül nincs lehetőség vízummentesen sem a beutazásra, amelyet online, a feltüntetett feltételekkel lehet kérelmezni a https://coethailand.mfa.go.th/ honlapon.

A karanténidőt a thai hatóság által kijelölt karanténszállodákban (alternative state quarantine) kell letöltenie a beutazónak saját költségen.

Egyelőre az oltottságot igazoló védettségi igazolvány, illetve az átesettséget igazoló védettségi igazolvány sem mentesíti a külföldi állampolgárokat a thaiföldi karanténkötelezettség alól.

Kiskorúakra sem vonatkoznak eltérő szabályok, esetükben is kötelező a belépési engedély, tesztek elvégzése, karantén teljesítése. Amennyiben a kiskorú gyermek nem részesült Covid-19 elleni védőoltásban, úgy a szülőjével együtt 7 helyett 10 napig kötelező karanténban maradnia.

Amennyiben Ön rendelkezik munkavállalási engedéllyel, illetve egyéb okból be kíván utazni Thaiföldre, javasoljuk, hogy tájékozódjon a központi https://coethailand.mfa.go.th/ honlapon, vagy vegye fel a kapcsolatot Thaiföld budapesti nagykövetségével, hogy pontos tájékoztatást kapjon a kérelmezéssel kapcsolatos feltételekről.

b. Kell-e teszt? Igen.

Érkezéstől visszafelé számított 72 órán belüli, angol nyelvű negatív eredményű PCR Covid-19 tesztet kérnek fit to fly orvosi igazolással együtt, emellett pedig további 3 PCR tesztet végeznek majd el érkezéskor és a karantén ideje alatt. A belépéshez a negatív PCR teszt kortól függetlenül kötelező. Elfogadott nyelv: angol  Fit to fly igazolás minta >>

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

2021. július 1-jétől két módon van lehetőség a thaiföldi belépésre: Bangkokban karantén hotellel, vagy Phuketen és Koh Samuin a Sandbox program keretében, amennyiben az utazó rendelkezik COVID-19 elleni oltással. Erre vonatkozóan a 2.i. pontban tájékozódhat.

Belépési engedély  (Certificate of Entry-COE) kérelmezése online történik itt: https://coethailand.mfa.go.th/. További aktuális, egyes utazási kategóriákra, származási ország állampolgáraira vonatkozó különleges és aktuális szabályok is itt érhetők el.

Emellett érkezéskor előírják két telefonos nyomkövető alkalmazás letöltését (Thai Chana, Mor Chana), amelyekben ki kell tölteni a valóságnak megfelelően az utazási előzményeket, és engedélyezni kell az alkalmazás működését. A karanténhotelekben ellenőrzik később is az alkalmazások megfelelő használatát. A repülőtér és a hotel között kizárólag a hotel által biztosított transzfer engedélyezett, erről előre egyeztetni kell a hotellel. A repülőtéren ellenőriznek valamennyi iratot, így azok előzetes kinyomtatása, a nyomkövető alkalmazások letöltése elengedhetetlen.

A fenti honlapon az utazás célja szerinti opciót kell kiválasztani beutazási kérelem elején, majd két lépésben csatolni az alábbiakat:

 • útlevél,
 • vízum
 • oltási könyv, igazolás – angol nyelven, ha van
 • repülőjegy foglalás, később megvásárolt repülőjegy,
 • 7-10-14 éjszakás ASQ szállásfoglalásról szóló bizonylat, amelyet a hotel küld meg a központi rendszerben történő regisztrációt követően, névre szólóan. Ezért feltétlenül előzetesen egyeztetni kell a kiválasztott szállodával.
 • Legalább 100.000 USD fedezetű utas- és balesetbiztosítási kötvény.

Érkezés előtt a COE (belépési engedély), valamint a T. 8-as nyomtatványt is le kell tölteni, kinyomtatni legalább 1 példányban, és ez utóbbit kitölteni a fenti honlapról. A belépési engedélykérelem kizárólag online történik, felelőse az indulási országban található thai nagykövetség. Emailben megküldött regisztrációs számmal van lehetőség a folyamat nyomon követésére, hiánypótlások teljesítésére, elnyert COE (belépési engedély) kinyomtatására. Javasoljuk, hogy valamennyi iratot előre, több példányban nyomtassanak ki.

Emellett szükség van egy orvosi igazolásra (fit to fly / fit for travel), mintát ld. fentebb, amelyet be kell mutatni érkezéskor a negatív PCR teszttel együtt.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs.

e. Karanténkötelezettség: Van.

A belépési engedéllyel rendelkező külföldiek érkezésüket követően hatósági karanténba kerülnek, ahol 7-10-14 éjszakát kell eltölteniük (változó, hol mennyit, ld. fentebb), amelyet kizárólag a kormány által meghatározott hotelekben (alternative state quarantine) saját költségen teljesíthetnek.

Hasznos információkat, hatósági közleményeket, elérhetőségeket itt találnak: https://ddc.moph.go.th/viralpneumonia/eng/index.php.  

f. Üzleti célú beutazás feltétele:

A fenti szabályokat üzleti utazás esetén is be kell tartani. Jelenleg nincs lehetőség a karantén alóli mentességre.

g. Tranzitálási szabályok:

Tranzitálásra lehetőség van a fővárosi Suvarnabhumi nemzetközi repülőtéren történő a meghatározott feltételek betartása esetén. Rendelkezniük kell 72 órán belüli fit to fly orvosi igazolással, negatív COVID-19 teszteredménnyel és megfelelő utas- és balesetbiztosítással. A tranzitálás ideje nem haladhatja meg a 12 órát, amely alatt egy elkülönített szárnyban kell várakozniuk, és nem látogathatnak meg üzleteket sem. Így mentesülnek a COVID-19 vizsgálat alól, azonban az egészségügyi maszk folyamatos viselése, távolságtartás és kézfertőtlenítés kötelező. 

Részletes információ: https://www.caat.or.th/en/archives/56377

https://www.caat.or.th/wp-content/uploads/2021/03/Guidelines-for-International-Flight-Operations-in-case-of-Transit-Transfer-Flights_en.pdf

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs.

i. Phuket és Koh Samui Sandbox program:

A thaiföldi kormány megnyitotta a phuketi nemzetközi repülőteret a külföldről érkezők számára, amely az alábbi feltételek fennállása esetén kedvezőbb körülményeket biztosít, mint a fővárosi karanténhotelek. Egyaránt vonatkozik thaiföldi és külföldi állampolgárokra, amennyiben országuk szerepel a jogosultak listáján. Magyar állampolgároknak van lehetősége regisztrálni a programba, amelyet a https://coethailand.mfa.go.th/ honlapon tehetnek meg. Az aktuális lista és feltételek is ott érhetők el. Phuketről és Bangkokból pedig Koh Samuira lehet repülni és ott eltölteni az előírt két hetes időszakot

Feltételek:

1. Thaiföldre a phuketi nemzetközi repülőtéren lép be az utas, és nem hagyhatja el Phuketet 7-10 napon keresztül (ld. fentebb), kizárólag külföldre. Amennyiben 7-10 napnál rövidebb ideig kíván Thaiföldön tartózkodni, akkor hamarabb is elhagyhatja az országot. Egyéb esetben csak 7-10 nap után léphet ki Phuket tartományból.

2. Amennyiben a tartózkodás során elvégzett PCR tesztek negatívak, úgy az utazó elhagyhatja szobáját, a hotel területét is, és főszabály szerint szabadon mozoghat Phuket határain belül.

3. Legalább 14 napja megkapta második (amennyiben van) COVID-19 elleni oltását is a kérelmező, és ezt oltási kártyájával igazolja. (Javasoljuk az oltáskor kitöltetni a letölthető magyar-angol nyelvű oltási igazolást is.) 6 éves kor alatti gyermekek esetében nem szükséges az oltás.

4. Legalább 21 napot az indulási országban tartózkodott, és erről nyilatkozik az utazó.

5. Utazás előtti 72 órában végzett negatív COVID-19 PCR teszt eredménye angol nyelven.

6. Legalább 100.000 USD fedezetű, COVID-19 vírusfertőzés miatti kezelési költségekre is kiterjedő biztosítás.

7. Érkezéstől kezdődően összesen 3 PCR tesztet végeznek el, az 1., 7. és 13. napokon. Amennyiben valamelyik pozitív, akkor az utazót kórházba szállítják és elkülönítik saját költségén (hozzáadódik a hotelfoglaláshoz és egyéb, előre kifizetett költségekhez).

8. SHA+ jelzésű szállodában kell lefoglalni 7-10 napos tartózkodást az érkezés napjától számítva. A foglalás megosztható két hotel között is az első 7 nap után. 

9. Le kell tölteni két nyomkövető alkalmazást okostelefonra, amelyek folyamatos használata kötelező, az alkalmazások elnevezése: Thai Chana, Mor Chana.

10. Thaiföldön tartózkodó családtagok és barátok az alábbi feltételekkel utazhatnak be és lakhatnak együtt az utazókkal. Esetükben nem kötelező a 7-10 napos tartózkodás.

 • a. Valamennyi szükséges COVID-19 elleni védőoltást megkapta (Astra Zeneca esetén az első oltástól számított 14 nap után már beutazhat). VAGY
 • b. Utazástól számított 7 napnál nem régebbi negatív PCR-tesztet vagy antigén vizsgálat eredményét bemutatja. VAGY
 • c. Orvosi igazolással bizonyítja, hogy 90 napon belül átesett a COVID-19 víruson, amelyből felépült. Ekkor nincs szükség az a. és b. pontok valamenyikének teljesítésére.

11. A repülőtér és a hotel között kizárólag a hotel által biztosított transzfer engedélyezett, erről előre egyeztetni kell a hotellel.

12. A repülőtéren ellenőriznek valamennyi iratot, így azok előzetes kinyomtatása, a nyomkövető alkalmazások letöltése elengedhetetlen. 

13. A fenti honlapon a Phuket / Koh Samui Sandbox opciót kell kiválasztani beutazási kérelem elején, majd két lépésben csatolni az alábbiakat:

 • a. útlevél,
 • b. vízum,
 • c. oltási könyv, igazolás – angol nyelven
 • d. repülőjegy foglalás, később megvásárolt repülőjegy,
 • e. 14 éjszakás SHA + szállásfoglalásról szóló bizonylat, amelyet a hotel küld meg a SHABA (SHA Plus Booking Authenticator) rendszerben történő regisztrációt követően, névre szólóan. Ezért feltétlenül előzetesen egyeztetni kell a kiválasztott szállodával.
 • f. Legalább 100.000 USD fedezetű utas- és balesetbiztosítási kötvény.
 • g. Hotellel előzetesen foglalt és kifizetett PCR teszt-csomag regisztrációjáról szóló igazolást (Amely igazolja, hogy az utas előre kifizette a 3 PCR tesztet.)

14. Érkezés előtt a COE (belépési engedély), valamint a T. 8-as nyomtatványt is le kell tölteni, kinyomtatni legalább 1 példányban, és ez utóbbit kitölteni a fenti honlapról.

15. A belépési engedélykérelem kizárólag online történik, felelőse az indulási országban található thai nagykövetség. Emailben megküldött regisztrációs számmal van lehetőség a folyamat nyomonkövetésére, hiánypótlások teljesítésére, elnyert COE (belépési engedély) kinyomtatására

16. Javasoljuk, hogy valamennyi iratot előre, több példányban nyomtassanak ki.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok.

2) Kiutazás az országból:

Thaiföldet jelenleg csak légi úton lehet elhagyni. A kiutazás előtt az adott légitársaságnál kell megérdeklődni, hogy a beszállás negatív PCR teszt bemutatásához kötött-e.

3) Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4) Helyi járványügyi szabályok:

Thaiföld kormánya a 2020. március 26. és 2021. november 30. közötti időszakra vészhelyzetet rendelt el a Covid-19 járvány miatt.

2021. szeptember 1-jei kezdettel enyhíti a kormány a július közepén először két hetes időszakra, majd meghosszabbított szigorú intézkedéseket a sötétvörös és vörös zónákra vonatkozóan az alábbiak szerint:

 • éttermek 50%-os légkondicionált beltéri és 75%-os kültéri vendégfogadással működhetnek,
 • bevásárlóközpontok újranyithatnak korlátozottan, így például a fodrászatokban hajvágás engedélyezett 1 óra/1 fő mennyiségben,
 • külső, önálló üzletek, sportcentrumok, parkok, stadionok kinyithatnak,
 • iskolák külön engedély alapján kinyithatnak és működhetnek,
 • tömegközlekedés 75%-ban működhet,
 •  kijárási tilalom továbbra is érvényben van este 10 és hajnali 4 között,
 • tartományok közötti utazás engedélyezett, de mindenkit kérnek arra, hogy szorítkozzanak a fontos utazásokra csak,

A felfüggesztett belföldi járatok néhány útvonalon szintén újraindulhatnak a meghatározott előírások betartása mellett:

 • mobil nyomkövető alkalmazás folyamatos használata az utasok által,
 • 14 nap karanténkötelezettség,
 • negatív PCR teszt,
 • oltási igazolás 90 napon belül szerzett oltásokról,
 • kérés esetén érkezéskor végzett gyorsteszt.

Maszk viselés:

 

Jelenleg mindenhol (beltéren és kültéren) kötelező a maszkviselés. Amennyiben a sofőrön kívül más is utazik egy gépjárműben, szintén kötelező a maszk viselése.Emellett lázmérés és távolságtartás  csökkentett létszám előírt a vendéglátóegységekbe, üzletekbe, stb. történő belépéskor. 

Transzfer szolgáltatások, taxik, autókölcsönzés, saját autó használata

 • A személygépjárművekben nincs korlátozás az utasok számára vonatkozóan.
 • A tömegközlekedési eszközök (BTS, MRT) gyakoribb járatszámmal üzemelnek.
 • Minibuszokban (8-9 személyes) a sofőrön kívül maximális kapacitással üzemelnek.

Kijárási korlátozások Thaiföldön:

Az országban jelenleg 23.00-03.00 között van kijárási tilalom, amikor csak indokoltan lehet elhagyni a lakhelyet.

Légi összeköttetés:

Thaiföld és Magyarország között nincs közvetlen légiösszeköttetés, de a Qatar és egyéb megbízható légitársaságok már naponta üzemeltetnek járatokat rövid tranzitálási lehetőséggel.

Belső közlekedési lehetőségek:

Az országon belüli közúti, légi és vízi közlekedés (busz, vonat, hajó) megfelelően üzemel.

Hasznos linkek:

A járványhelyzettel kapcsolatos legfrissebb információkat a következő oldalakon találja: https://thailand.prd.go.th/main.php?filename=indexhttps://ddc.moph.go.th/viralpneumonia/eng/index.php

A thai Közegészségügyi Minisztérium weboldala: https://www.moph.go.th/ (kizárólag thai nyelven), a Minisztérium angol nyelvű weboldallal rendelkező főosztályai: https://ddc.moph.go.th/en/index.phphttps://www3.dmsc.moph.go.th/en/ 

A thai rendőrség weboldala: https://www.royalthaipolice.go.th/ (kizárólag thai nyelven). Telefonos elérhetősége: Tourist Police Call (Turista Rendőrség) Center: 1155.